Overslaan en naar de inhoud gaan

Christelijke meditatie

Het is eenvoudig ...
Mediteren is een levenskunst. Ook al beginnen mensen eraan om zich te leren ontspannen, te concentreren of stress te reduceren, gaandeweg ontdekken ze dat mediteren veel meer is. Het is eenvoudig worden, met aandacht leven, je mantra zeggen en niets verwachten, in het nu-moment zijn, ...

... maar niet gemakkelijk
Mediteren kan je leren. Je bent op een pelgrimstocht en dat vraagt enige discipline. Allerlei mensen met ervaring kunnen je aanmoedigen om vol te houden.

Het geeft leven ...
Mediteren doet je intenser leven. De kunst van het aandachtig leven maakt je liefdevoller. Dat is de enige maatstaf waaraan je kan meten of je meditatiepraktijk echt is. En de mensen die met je samenleven zullen het aan je merken. Want de vruchten van de Geest worden je zomaar in de schoot geworpen: liefde, vrede, geduld, ... Christelijke meditatie doet je volop leven!

Hoe mediteren?
Ga zitten. Zit stil en rechtop.
Sluit zachtjes de ogen. Zit ontspannen en alert.
Wees stil en begin inwendig het door jou gekozen woord te zeggen. We bevelen je "maranatha" (Aramees voor ‘kom Jezus, kom) aan.
Zeg het woord als vier gelijkwaardige lettergrepen: ma-ra-na-tha.
Luister ernaar terwijl je het innerlijk zegt, vriendelijk maar aanhoudend.
Bedenk niets of verbeeld je niets, zelfs niets in spiritueel opzicht.
Wanneer de gedachten en beelden bij je opkomen, dan leiden ze je af van de meditatie. Keer daarom steeds terug naar je mantra.
Mediteer elke ochtend en elke avond gedurende twintig tot dertig minuten. 

In Vlaanderen zijn er een zestigtal groepen die christelijke meditatie beoefenen. Meer info?
https://www.christmed.be/

Covid19

Covid 19 herfstgolf

Coronamaatregelen - update 11 november 2021

 • Het Overlegcomité van woensdag 17 november herbevestigt de mondmaskerplicht in gebouwen van de erediensten en wel vanaf de leeftijd van van 10 jaar. 
  De nieuwe maatregelen gaan in op zaterdag 20 november 2021 en gelden voorlopig tot 28 januari 2022. Begin januari komt het Overlegcomité samen om de maatregelen te evalueren.

 • "In de gebouwen van de erediensten en de niet-confessionele levensbeschouwingen is het verplicht om een mondmasker te dragen, met  de volgende uitzonderingen:

 • Wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit, bijvoorbeeld voor de prediker tijdens de preek of voor de koorzangers tijdens de zang.
 • Om te eten of te drinken, bijvoorbeeld om water te drinken tijdens de uitoefening van de collectieve (ere)dienst of bij de koffietafel in het gebouw van de eredienst, aansluitend op de collectieve (ere)dienst."
 • De bisschoppen van België roepen intussen de gelovigen op ook de andere voorzorgsmaatregelen strikt te blijven opvolgen: handen desinfecteren bij het binnenkomen, niemand aanraken tijdens de diensten, extra voorzichtig zijn bij het ontvangen van de communie, voldoende afstand houden en de gebouwen goed ventileren. Wie niet gevaccineerd is, wordt nogmaals opgeroepen dat alsnog wel te laten doen.

 • Wij blijven jullie spirit voeden met
  • regelmatige vieringen
  • bezinningsteksten