Overslaan en naar de inhoud gaan

Christelijke meditatie

Het is eenvoudig ...
Mediteren is een levenskunst. Ook al beginnen mensen eraan om zich te leren ontspannen, te concentreren of stress te reduceren, gaandeweg ontdekken ze dat mediteren veel meer is. Het is eenvoudig worden, met aandacht leven, je mantra zeggen en niets verwachten, in het nu-moment zijn, ...

... maar niet gemakkelijk
Mediteren kan je leren. Je bent op een pelgrimstocht en dat vraagt enige discipline. Allerlei mensen met ervaring kunnen je aanmoedigen om vol te houden.

Het geeft leven ...
Mediteren doet je intenser leven. De kunst van het aandachtig leven maakt je liefdevoller. Dat is de enige maatstaf waaraan je kan meten of je meditatiepraktijk echt is. En de mensen die met je samenleven zullen het aan je merken. Want de vruchten van de Geest worden je zomaar in de schoot geworpen: liefde, vrede, geduld, ... Christelijke meditatie doet je volop leven!

Hoe mediteren?
Ga zitten. Zit stil en rechtop.
Sluit zachtjes de ogen. Zit ontspannen en alert.
Wees stil en begin inwendig het door jou gekozen woord te zeggen. We bevelen je "maranatha" (Aramees voor ‘kom Jezus, kom) aan.
Zeg het woord als vier gelijkwaardige lettergrepen: ma-ra-na-tha.
Luister ernaar terwijl je het innerlijk zegt, vriendelijk maar aanhoudend.
Bedenk niets of verbeeld je niets, zelfs niets in spiritueel opzicht.
Wanneer de gedachten en beelden bij je opkomen, dan leiden ze je af van de meditatie. Keer daarom steeds terug naar je mantra.
Mediteer elke ochtend en elke avond gedurende twintig tot dertig minuten. 

In Vlaanderen zijn er een zestigtal groepen die christelijke meditatie beoefenen. Meer info?
https://www.christmed.be/